Bătălia de la Stalingrad din anii celui de al Doilea Război Mondial a intrat în istorie ca cea mai mare bătălie, la care a participat un număr fără precedent de oameni şi tehnică de luptă. Bătălia de la Stalingrad, care a durat 200 de zile şi nopţi, s-a încheiat cu victoria Armatei Sovietice asupra cotropitorilor fascişti.
Trupele sovietice au distrus simultan 5 armate: 2 nemţeşti, 2 româneşti şi una italiană. Iar comandantul armatei a 6-a a wehrmachtului, feldmareşalul Paulus, a fost luat prizonier.(in foto)
Martorii care au supravieţuit numeau iad acele zile înfiorătoare. De ambele părţi au participat la lupte mai mult de 2 milioane de oameni, câte 2 mii de tancuri şi avioane, până la 26 de mii de tunuri.
Fasciştii bombardau masiv Stalingradul şi au transformat oraşul în ruine. Apoi au început luptele de stradă, nu mai puţin grele şi chinuitoare.
Soldaţii sovietici şi locuitorii oraşului apărau fiecare casă, mai precis ceea ce a rămas din ele.
Luptele erau duse pe pământ şi în aer, îşi aminteşte Piotr Bazanov, Erou al URSS. Atunci, în anul 1942, el era un pilot în vârstă doar de 19 ani. Până în prezent el ţine minte primul său zbor.
"Am doborât primul avion pe 5 decembrie. Acesta era un bombardier în picaj Junkers. Îmi amintesc cu groază de acest caz. Germanii înaintau spre Volga, iar pe cer zburau concomitent 300-400 de avioane. Am dus o luptă acerbă împotriva lor. Am suferit pierderi teribile. Unele regimente au luptat 2-3 zile. Şi toţi îşi spuneau: «Vom câştiga».
Bătălia de pe Volga a demonstrat întregii lumi că se poate lupta împotriva fasciştilor şi că ei pot fi învinşi.
La Paris, după război, o piaţa a fost numită Stalingrad, iar George al VI-lea al Angliei a cerut să se confecţioneze o sabie şi să fie dăruită cetăţenilor oraşului Stalingrad în semn de respect pentru rezistenţa lor.
În spatele Gorganului Mamaev din centrul oraşului Stalingrad, azi Volgograd, au avut loc cele mai sângeroase lupte. El a devenit cel mai mare mormânt comun din oraş.
În fiecare an, la 2 februarie, cei care au avut norocul să supravieţuiască în urma acelei lupte şi care au mai rămas în viaţă vin la acest mormânt. Ei se adună la Volgograd pentru a aduce un omagiu camarazilor de arme, care au murit pentru Patria lor.