65 de ani de la Victorie
blog creat de Victor Turculet
пятница, 7 мая 2010 г.
Despre cel de-al Doilea Razboi Mondial

Deoarece istoria este scrisa de eroi si de invingatori, tuturor ne este mai usor sa retinem zilele in care dusmanul incepe in sfarsit sa se retraga, in care ridica mainile si se preda si in care semneaza o pace rusinoasa.

Reflectoarele istoriei fiind orientate intotdeauna spre victoria marilor puteri si a marilor diplomati nobili care incheie o pace, inceputul unui razboi se afla intotdeauna in ceata.

Nimeni nu poate spune cu certitudine cand porneste un razboi pentru ca, in general, cei care culeg laurii la finalul lui nu sunt in preajma sau stau cu spatele.

E nevoie de acorduri intre istorici pentru stabilirea unui eveniment care declanseaza totul. Totusi, chiar si asa, totul depinde de originea istoricului.

Cea mai vehiculata data pentru declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial este 1 septembrie 1939, ziua in care Germania nazista a invadat Polonia. Doua zile mai tarziu, Marea Britanie impreuna cu tarile supuse din Commonwealth si Franta luau apararea aliatului polonez si declarau razboi Germaniei.


In realitate, cele doua super-puteri nu s-au implicat in lupta si au lasat armata poloneza, depasita numeric, tehnic si moral, sa fie zdrobita de masina de razboi a nemtilor care atacau din trei parti.



O singura actiune militara a marilor-puteri Anglia si Franta in sprijinul Poloniei, urmata de o retragere, a ramas cunoscuta in istorie sub numele de "razboiul ciudat".

Cateva zile mai tarziu, pe 17 septembrie, URSS isi lua in primire rolul asumat prin Pactul Ribbentrop-Molotov si a invadat Polonia dinspre est. Pe 22 septembrie, Polonia capitula si era impartita intre Germania si Uniunea Sovietica.

Oficial, acesta este considerat inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, probabil datorita implicarii Marii Britanii si a Frantei. Oricum, pana in acel moment Germania nazista ocupase deja Austria si Cehoslovacia fara ca marile puteri sa intervina in vreun fel.

Pana in iunie 1940, Germania lui Hitler cucerise nu numai Polonia, ci si Danemarca, Luxemburg, Olanda, Belgia, Norvegia si Franta. Marea Britanie a ramas, astfel, singura sa lupte impotriva fascismului de pe continent.


Un an mai tarziu, germanii s-au intors spre est si au pornit sa cucereasca Uniunea Sovietica. Armata germana nu era insa pregatita pentru un razboi de lunga durata, in special in conditiile iernii rusesti, si a fost obligata sa se retraga inainte sa ajunga la Moscova.

Aceasta a fost prima infrangere suferita de nazisti si unul din punctele de cotitura ale razboiului, fiind urmat imediat si de dezastrul de la Stalingrad.


In acelasi timp, in decembrie 1941, avea loc atacul japonezilor asupra Pearl Harbour, care a determinat intrarea Statelor Unite in razboi. Momentul este considerat de alti istorici ca adevaratul inceput al razboiului mondial, odata cu implicarea Americii, care a schimbat complet razboiul.

Restul e istorie. Pe 30 aprilie 1945 Hitler s-a sinucis, Germania capituland cateva zile mai tarziu, iar pe 6 si 9 august japonezii au primit lovitura care i-a determinat sa predea armele pe 15 august si sa semneze capitularea pe 2 septembrie 1945, la bordul USS Missouri, acesta fiind locul si momentul in care al Doilea Razboi Mondial a luat sfarsit.



Bilantul este dramatic, razboiul de sase ani fiind cel mai sangeros si mai costisitor din istoria omenirii. Peste 70 de milioane de oameni au murit, majoritatea dintre ei fiind civili. cifre includ victimele actelor de genocid, victimele bataliilor incredibil de sangeroase din Europa, Oceanul Atlantic si Oceanul Pacific, victimele bombardamentelor masive asupra oraselor, inclusiv cele nucleare de la Hiroshima si Nagasaki si bombardamentele cu bombe incendiare ale oraselor Dresda si Pforzheim in Germania.


Aliatii, desi au iesit invingatori, au pierdut in razboi 16 milioane de soldati si peste 45 de milioane de civili, in timp ce tarile Axei au inregistrat 8 milioane de decese in randul soldatilor si 4 milioane, intre civili. In total, aproximativ 3% din populatia lumii, in acel moment.

De asemenea, s-a estimat ca acest razboi a costat mai multi bani si resurse decat toate celelalte razboaie la un loc, 1.000 de miliarde de dolari la valoarea din 1945, fara a se pune la socoteala sumele cheltuite pentru reconstructia de dupa razboi.



Urmarile razboiului, inclusiv noile tehnologii si schimbarile aranjamentelor geopolitice, culturale si economice, au fost fara precedent.

Armele nucleare, avionul cu reactie, rachetele si radarul, blitzkriegul, folosirea pe scara larga a tancurilor, submarinelor, bombardierelor si a formatiunilor de distrugatoare si tancurilor petroliere, sunt doar cateva dintre inventiile militare si noile tactici care au schimbat modul de desfasurare a conflictului.


In plan geopolitic, sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial a coincis cu sfarsitul pozitiei de superputere a Marii Britanii si castigarea acestei pozitii de catre Statele Unite ale Americii si Uniunea Sovietica, care si-au impartit sferele de influenta. Relatiile dintre ele s-au deteriorat atat de grav incat Europa a fost divizata de-a lungul unor granite ideologice.

O alta urmare importanta a razboiului a fost aparitia, in 1945, a Organizatiei Natiunilor Unite. RolulONU a fost inca de la inceput prevenirea izbucnirii unui nou razboi, la fel de devastator ca a doua conflagratie mondiala, si de a asigura o pace durabila.

De-a lungul istoriei sale, ONU a aratat insa ca este dispusa mai mult sa medieze decat sa previna, iar deficientele sale au fost demonstrate chiar si in misiunile umanitare. Cu sanctiuni impuse sub presiunea marilor puteri si cu observatori incapabili sa faca ceva atunci cand nu sunt pusi pe fuga, viitorul nu suna ca in reclame.

Lectiile trecutului nu ne spun ca omenirea si-a recunoscut pacatul si a devenit mai buna, ci ne atrag atentia ca sunt oameni mai putini buni, care ar trebui opriti din timp.

0 Comments:

Отправить комментарий