65 de ani de la Victorie
blog creat de Victor Turculet
четверг, 6 мая 2010 г.
Flacăra Veşnică a revenit lângă zidul Kremlinului



Preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev a aprins Flacăra Veşnică de pe Mormântul Ostaşului Necunoscut de lângă zidul Kremlinului.

Flacăra, considerată un simbol al eroismului soldaţilor din cel de-al Doilea Război Mondial, a fost mutată, la sfârşitul lunii decembrie, la complexul muzeistic al apărătorilor Patriei de pe Colina Poklonnaia, unde s-a aflat pe durata lucrărilor de renovare a monumentului din Grădina Alexandrovski din capitala rusă.

La ceremonia solemnă au participat premierul Vladimir Putin, reprezentanţi ai organizaţiilor de veterani, inclusiv mareşali, generali şi amirali, şefii celor două Camere ale Parlamentului, miniştri, lideri ai partidelor politice.

Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin au depus coroane de flori şi i-au felicitat pe veterani cu ocazia Zilei Apărătorului Patriei, sărbătorită în Rusia pe 23 februarie.

În ajun, şeful statutului rus a înmânat veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei (1941-1945) numeroase premii de stat.

Ziua Apărătorului Patriei este legată de evenimentele din 23 februarie 1918. În această zi, unităţi ale Gărzii Roşii au obţinut prima victorie în împrejurimile oraşelor Pskov (nord-estul Rusiei) şi Narva (Estonia, lângă frontiera cu Rusia) asupra armatei germane regulate, ceea ce a constituit "ziua de naştere a Armatei Roşii".

În perioada sovietică, ea era considerată zi de sărbătoare naţională şi se numea Ziua Armatei şi Marinei Sovietice. Din 1995, această sărbătoare a primit denumirea de Ziua Apărătorului Patriei.

23 februarie este singura zi în calendar, marcată cu roşu, când toţi reprezentanţii sexului masculin primesc din partea femeilor felicitări de recunoştinţă şi, bineînţeles, cadouri.

Considerată neoficial şi sărbătoarea tuturor bărbaţilor, în această zi, ţara îşi exprimă respectul şi recunoştinţa faţă de militari, veteranii armatei şi flotei, care continuă glorioasele tradiţii ale înaintaşilor lor.

În Rusia, această sărbătoare ocupă un loc demn în rândul celor mai apreciate zile ale gloriei militare. Ea întruchipează continuitatea tradiţiilor de luptă şi respectul societăţii faţă de cei care stau de strajă securităţii ţării.
2 Comments:
Blogger Vitalicus said...
Esti mancurt Vichea.
Noi suntem români, iar Romania a pierdut acest război, pentru că rușii au fost ajutati de americani

Blogger airen said...
p/u Vitalicus - Mancurtul eşti tu. Pentru că negi semnificaţia istorică a Marii Victorii, pentru că îţi trădezi astfel trecutul şi buneii. Războiul a fost cîştigat datorită eroismului şi autojertfirii poporului sovietic. Desigur, pentru tine asemenea acte sunt de neconceput, tu nu ştii ce înseamnă să renunţi la propria viaţă în numele idealurilor, în numele patriei. Faci parte din generaţia celor care au uitat ce înseamnă PATRIOTISM, care sunt gata să îşi ponegrească ţara şi să îi nege trecutul glorios. Mă miră naivitatea ta (îmi trezeşte chiar repulsie). Ruşii au cîştigat războiul datorită americanilor? Să nu fim ipocrizi... Americanii sunt culpabili de începerea războiului II mondial. Ei au dorit să creeze din Germania o forţă care să stopeze expansiunea roşie în Europa. Dar s-au dovedit incapabili de a o controla. După primul război mondial, Germania se afla într-un profund dezastru economic. Însă, datorită capitalului american şi susţinerii din partea SUA, Germania a reuşit în doar 21 de ani să devină o supraputere militară. Iar SUA a intrat în război doar atunci cînd au devenit vizibile primele semnale ale victoriei sovietice. Apropo, ghici, cine a avut de cîştigat cel mai mult în rezultatul celor 2 războaie mondiale? Exact - SUA!!! Despre ce ajutor mai vorbim, deci? Desigur, în manualele de istorie actuale, se încearcă a se atribui meritul Victoriei asupra fasciştilor americanilor. E o încercare mizerabilă de a şterge din memoria generaţiilor viitoare meritul Uniunii Sovietice în combaterea fasciştilor.
Eu nu mă consider român. Da, vorbesc limba română precum şi americanii vorbesc limba engleză. De ce aş simţi o oarecare afecţiune faţă de România? Pentru că a folosit întotdeauna Basarabia în calitate de monedă de schimb ? Pentru că pe perioada regimului românesc, populaţia băştinaşă a fost supusă opresiunilor? (Şi ştiu aceasta nu din "propaganda sovietică" ci din mărturiile vii a moldovenilor care au trăit acele timpuri) Pentru ce aş iubi-o? Pentru că nu încetează să se implice în politica internă a ţării mele? Eu sunt pentru relaţii bune de vecinătate şi nimic mai mult.
Pentru mine, 9 mai are mai mult decît o semnificaţie simbolică. E o dovadă a forţei interioare inimaginabile pe care poate să o demonstreze fiinţa umană atunci cînd luptă în numele unui ideal sfînt.

Отправить комментарий